Een tweetalige ontwikkeling is leuk en leerzaam voor alle kinderen. Maar niet ieder kind krijgt van-huis-uit twee talen mee. Misschien spreken jij of je partner wel een beetje Limburgs, Turks of Papiaments, maar voel je je hierin niet vertrouwd genoeg om die taal als vaste taal tegen de kinderen te gebruiken. Of misschien ben je wel gewoon door-en-door Nederlandstalig. Dit betekent niet dat je de kinderen geen tweetalige start mee kunt geven. Er zijn andere manieren om kinderen op jonge leeftijd vertrouwd te maken met meerdere talen.
Uit veel onderzoek blijkt dat meertalig opgroeien niet alleen leuk is maar ook veel voordelen biedt:
Wanneer je je kind een andere tweede taal mee wilt geven, bijvoorbeeld het Engels, dan geldt in principe hetzelfde. Gebruik je omgeving en de beschikbare media of materialen.
De tweetalige ontwikkeling is afhankelijk van de hoeveelheid aanbod in de tweede taal. Wordt deze taal veel gesproken in de omgeving van het kind? Bijvoorbeeld door de familie, de oppas of op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal?
Daarnaast hangt het af van de taalgevoeligheid en wat het nut is voor het kind om de tweede taal te spreken. Wanneer het beste vriendje of vriendinnetje van je kind bijvoorbeeld Limburgstalig is, wordt het voor je zoon of dochter interessanter om die taal te leren. Verder zien we vaak het volgende:
Op de (tweetalige) peuterspeelzaal wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van het Limburgs als tweede taal: verstaan, zingen, een aantal woorden wordt eigen gemaakt.